RESEPI SUP FISHBALL

Sup Fishball

Bahan-bahan:

✔4-5 ekor ikan - saya gunakan 4 ekor ikan rambai dan 2 ekor ikan kembung
✔7 ulas bawang merah - 5 ulas ditumbuk dengan isi ikan, 2 ulas lagi dimayang halus
✔2 ulas bawang putih - mayang halus
✔1 ulas bawang besar - mayang halus
✔1 sudu besar serbuk lada hitam 1 batang karot - potong ikut suka
✔1 bungkus suhun S
✔sedikit tepung ubi
✔garam secukup rasa
✔minyak
✔air
✔2-3 tangkai daun bawang

Cara-cara penyediaannya: 

1. Asingkan isi ikan daripada tulang.

2. Ambil 5 ulas bawang merah, tumbuk bersama isi ikan tadi dalam lesung.

3. Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukupnya.

4. Alihkan bahan-bahan tumbuk tadi kedalam mangkuk, masukkan sedikt tepung ubi, gaul sebati (tepung jangan banyak sangat supaya bebola ikan tak terlalu keras).

5. Dalam periuk, panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang sudah dimayang sampai naik bau.

6. Masukkan air secukupnya. Apabila air telah mendidih, bulat-bulatkan isi ikan tadi sebesar duit syililng 20 sen masukkan ke dalam kuah yang sedang mendidih.

7. Buat sampai isi ikan habis. Masukkan karot dan juga suhun.

8. Perasakan dengan garam secukup rasa. Kalau suka boleh tabur sedikit serbuk lada hitam.

9. Tabur hirisan daun bawang. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba...

Comments