RESEPI SUP IKAN KEKISI

Sup Ikan Kekisi

Bahan-bahanuntuk di tumbuk:

✔1 sudu besar lada putih
✔1 inci halia
✔3 ulas bwng putih
✔ 6 ulas bwng merah
✔1 kg ikan kerisi
✔4 cwn air
✔Daun sup, daun bawang(cincang) dan bawang goreng- utk taburan

Bahan-bahan tumis:

✔1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga

Cara-cara penyediaannya:

1. Ikan di siang, cuci dan toskan.

2. Tumbuk lada putih hingga lumat dan tumbuk bahan-bahan yag lain sehingga lumat.

3. Panaskan minyak dan tumiskan bhn2 tumis, masukkan bahan-bahan tumbuk tadi dan tumis sehingga naik minyak.

4. Masukkan sedikit air, biarkan mendidih masukkan ikan dan kacau sedikit.

5. Tambah air lagi jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.

6. Sekiranya dah ok, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan daun sup/bawang. Sedia utk di hidangkan.

Selamat mencuba...

Comments