RESEPI DAGING MASAK PALEMBANG

Daging Masak Palembang

Bahan-bahan:

✔700 gram daging – potong lebar dan nipis
✔2 batang serai – dititik
✔500ml santan pekat - (boleh gantikan dengan kerisik)
✔1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
✔Minyak

Bahan-bahan dikisar:

✔1 labu bawang besar
✔5 biji bawang merah
✔3 ulas bawang putih
✔2 cm halia
✔3 cm lengkuas
✔15 biji cili kering

Rempah penumis:

✔3 cm kulit kayu manis
✔2 kuntum bunga lawang
✔2 kuntum bunga cengkih
✔3 biji buah pelaga

Cara-cara penyediaannya:

1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.

2. Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.

3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.

4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

*Jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik atau boleh masukkan santan dan sedikit kerisik.

Selamat mencuba...

Comments