RESEPI KARI KERANG

Kari Kerang

Bahan-bahan:

✔Kerang 1 kilo
✔Bawang merah besar 4 ulas*
✔ Bawang puteh 2 ulas *
✔Halia seinci lebih *
✔ Lada hijau 2 biji *
✔Sedikit asam jawa
✔Sedikit halba campur
✔Serbuk kari babas
✔Santan segar
✔2 biji ubi kentang

cara-cara penyediaannya:

1. Rebus kerang dahulu.

2. Panaskan sedikit minyak.

3. Masukkan bawang merah, puteh dan halia yang telah dikisar yang bertanda *.

4. Masukkan sedikit halba campur dan pastikan bahan-bahan tadi di tumis sehingga naik bau.

5. Masukkan serbuk kari.

6. Masukkan santan dan sedikit air untuk di jadikan kuah.

7. Masukkan sedikit air asam jawa.

8. Masukkan ubi kentang

9. Masukkan kerang

10. Masukkan gula, garam dan aji secukup rasa.

11. Kacau sehinga sebati dan tunggu masak.

Selamat mencuba...

Comments