![]() |
Sup Tulang Merah |
Bahan-bahan:
✔1kg daging/tulang (kambing/lembu)
✔1 tin kecil tomato puri
✔1-2 biji buah tomato
✔2 sb rempah sup merah (kalau x de, rempah kari daging pun boleh)
✔3 sb gula (blh ditambah ikut rasa masing2)
✔3 sb chilli sos (blh ditambah)
✔1-2 btg serai (dititik dlm rebusan tulang tadi)
✔Air secukupnya
✔sedikit garam
✔sedikit minyak (untuk menumis)
Bahan kisar:
10 tangkai cili kering (nak pedas blh lebihkan)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia
1" lengkuas (optional)
Cara-cara penyediaannya:
1. Tulang kambing digaul dgn tepung terlebih dulu (utk hilang bau hamisnya) dan dicuci. (Kalau lembu x perlu digaul dgn tepung).
2. Rebus tulang tersebut dengan titikkan serai (2 btg), bawang putih (2 ulas) & halia (1").
3. Didihkan sehingga masak.
4. Sementara itu, tumis bahan yg telah diblender dgn sedikit minyak, masukan tomato puri, rempah kari dan tumis hingga garing.
4. Sementara itu, tumis bahan yg telah diblender dgn sedikit minyak, masukan tomato puri, rempah kari dan tumis hingga garing.
5. Letak chili sos & gula lalu dimasukan air diikuti dgn garam.
6. Bila dah agak nak mendidih masukkan buah tomato dan biar sehingga betul-betul mendidih dan agak pekat. (Bagi yg suka blh juga letak carrot/kentang).
7. Setelah masak boleh dihidangkan dan taburkan bawang goreng & daun sup. Sedap dimakan panas-panas.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment