RESEPI PARU GORENG BERLADA

Paru Goreng Berlada

Bahan-bahan:

✔500g paru - rebus dengan sedikit garam dan halia
✔2 inci kunyit hidup
✔3 sudu makan ketumbar
✔3 ulas bawang putih
✔Garam

Bahan-bahan untuk sambal:

✔5 tangkai cili kering
✔3 ulas bawang putih
✔2 biji bawang merah
✔2 tangkai lada @ cili merah - dicincang
✔1 inci belacan
✔Sedikit air asam jawa
✔Gula melaka @ gula putih
✔Garam
✔Minyak secukupnyer

Cara-cara penyediaannya:

1. Rebus paru hingga empuk. kemudian toskan. potong kecil-kecil dan nipis. Ketepikan. Tumbuk ketumbar, kunyit hidup, bawang putih dan juga garam.

2. Masukkan ke dalam paru tadi. Gaul rata dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 30 minit.

3. Panaskan minyak, goreng paru hingga garing. Angkat dan toskan.

4. Untuk memasak sambal paru kisar atau tumbuk cili kering, bawang merah dan juga bawang putih.

5. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak/lada masak.

6. Masukkan lada cincang tadi.

7. Masukkan juga belacan, air asam jawa, gula dan juga garam. Tumis hingga agak-agak kering.

8. Masukkan paru dan goreng lagi hingga garing.

Selamat mencuba...

Comments