![]() |
Solok Lada Kelantan |
Bahan-bahan:
✔Kelapa parut putih - ambik kelapa sedikit muda
✔Ikan kembung rebus
✔Gula melaka
✔Garam
✔Gula
✔Sedikit air asam jawa
✔Telur
Cara-cara penyediaannya:
1. Ikan rebus diasingkan tulang dan isi. Tumbuk isi ikan dan digaul dengan kelapa parut dan ditumbuk sedikit kelapa yang sudah bergaul dengan isi ikan.
2. Tumbuk pula gula Melaka dan garam. Gaulkan bahan tumbuk dengan kelapa tadi. Masukkan gula dan air asam jawa secukupnya.
3. Akhir sekali, masukkan sebiji telur dan digaul sebati sehingga boleh dikepal. Siap untuk digunakan.
4. Lada solok dibelah dua dan dikorek keluar biji biji di dalamnya. Sumbat bahan inti kelapa di atas tadi padat padat ke dalam lada. Biarkan sehingga intinya membuncit keluar.
5. Susun lada yang telah disumbat di dalam periuk dan tuangkan santan. Masukkan sedikit garam dan gula. Masaklah sehingga santan hampir kering. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment