RESEPI TOMYAM PUTIH

Tomyam Putih

Bahan-bahan:

✔10 ekor udang
✔10gm sotong
✔10gm isi ikan
✔10gm isi kupang
✔20gm ketam
✔1 inci halia - diketuk
✔1 ulas bawang merah - dihiris halus
✔1 biji bawang besar Hollang - dihiris atau dipotong wedges
✔2sm lengkuas - dihiris halus
✔2 tangkai cili padi - diketuk
✔1 biji tomato di dipotong wedges
✔5 helai daun selasih / ketumbar
✔2 sudu teh air limau nipis
✔1 sudu teh sos ikan
✔1 sudu teh stok ayam
✔1 sudu teh gula
✔300ml air
✔2 batang serai - diketuk
✔2/3 helai daun limau purut
✔Garam secukup rasa


Cara-cara penyediannya:

1. Di dalam periuk masukkan air bersama halia diketuk, bawang merah, daun limau, cili padi, serai, lengkuas, air limau nipis, sos ikan, serai diketuk dan stok ayam.

2. Masak sehingga mendidih.

3. Setelah itu masukkan udang, sotong, isi ikan, kupang dan ketam.

4. Biarkan beberapa minit hingga masak. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

5. Taburkan dengan daun ketumar / daun selasih yang dihiris kasar.

Selamat mencuba...

Comments