MEE KUAH KELANTAN

Mee Kuah Kelantan

Bahan-bahan:

✔Mee
✔Sayur kangkung / sawi
✔Satu sudu besar cuka
✔Lada hitam ditumbuk
✔Bawang putih - diketuk
✔Isi ayam/daging / sotong / udang - boleh campur semua
✔Telor
✔Cili api

Cara-cara penyediaannya:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. masukkan bawang putih. Agak-agak bau wangi, masukkan lada hitam kemudian tumis sekejap.

2. Masukkan isi ayam dan sedikit air. Masukkan juga cuka untuk rasa sedikit masam.

3. Bila isi ayam yang dah dipotong kecil-kecil tu masak, masukkan air untuk dijadikan kuah.

4. Bila kuah mengelegak kecilkan api dan masukkan telor. Jangan kacau supaya telor tak hancur.

5. Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian masukkan sayur.

6. Bolehlah dihidangkan dengan sedikit perahan asam limau nipis.

7. Yang suka pedas boleh potong cili api dan masukkan sekali.

Selamat mencuba...

Comments

  1. baru nak cuba hari ni. tq . resepi nya mudah sgt :)

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing. Team kami juga ada buat. Kalau sudi singgah la di Dapur Osyom

    ReplyDelete

Post a Comment