RESEPI KERABU PUCUK PAKU DENGAN SOTONG

Kerabu Pucuk Paku dengan Sotong

Bahan-bahan:

✔Pucuk Paku
✔Sotong
✔Kelapa goreng
✔Isi ikan rebus
✔Santan
✔Bawang Merah
✔Serai
✔Lada Hitam
✔Limau Nipis
✔Budu
✔Cili api

Cara-cara penyediaannya:

1. Celur pucuk paku dan asingkan. Rebus sotong dan asingkan.

2. Tumbuk bawang merah, lada hitam, serai, isi ikan rebus dan kelapa goreng dan gaul hingga sebati.

3. Masukkan sedikit santan pekat.

4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan 1 @ 2 sudu budu.

5. Campurkan pucuk paku yang dicelurkan tadi bersama sotong dan bahan-bahan tadi. Perahkan sedikit asam limau nipis.

6. Pada yang suka pedas boleh potong cili api dan gaulkan bersama-sama.

7. Sedia dihidangkan.

Selamat mencuba...

Comments