![]() |
Kari Daging Campur Ubi Kentang |
Bahan-bahan:
✔500 grm daging batang pinang
✔6 biji ubi kentang - dipotong 4
✔4 cawan santan pekat
✔1 peket rempah kari daging
✔1 sudu besar cili kisar
✔3 cm halia
✔3 biji bawang merah
✔2 ulas bawang putih
✔1 batang kulit kayu manis
✔1 biji bunga cengkih
✔3 biji bunga lawang
✔3 biji buah pelaga
✔Garam secukup rasa
Cara-cara penyediaannya:
1. Bersihkan daging dan potong kecil-kecil, kupas semua ubi kentang dan dipotong 4. Kupas semua bawang, halia dan dimayang halus-halus.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bawang, halia, kulit kayu manis , bunga lawang, bunga cengkih dan kacau sampai bawang layu.
3. Kemudian bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masukkan juga cili giling dan kacau serta biarkan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi.
5. Masukkan santan dan daging, biarkan kuah mendidih baru la dimasukkan ubi kentang dan garam.
6. Kacau kuah dan bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api dapur.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment