RESEPI KARI UDANG DENGAN NENAS

Kari Udang Dengan Nenas

Bahan-bahan:

✔500gm udang kertas saiz besar
✔1 biji nenas saiz sederhana - dibersih dan dipotong kecil
✔2 cawan pati santan
✔1 cawan santan cair
✔1 peket rempah kari udang
✔3 biji bawang merah
✔2 ulas bawang putih
✔2 cm halia
✔1 batang kayu manis 2 cm
✔2 biji bunga cengkih
✔1 biji bunga lawang
✔1 tangkai daun kari
✔1 sudu besar kerisik
✔Garam dan air asam jawa secukup rasa

Cara-cara penyediaannya:

1. Bersihkan udang dan buah nenas kemudian kupas semua bawang, halia dan dimayang halus. Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang bersama kayu manis, daun kari, bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi.

2. Bancuhkan rempah kari dengan sedikit air di dalam mangkuk. Bila bawang sudah layu, masukkan rempah kari dan terus dikacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak. Jika rempah nampak kering boleh ditambah sedikit minyak masak .

3. Kemudian masukkan semua santan dan kacau supaya semua bahan mesra dan biarkan kuah mendidih kemudian masukkan air asam jawa secukup rasa, kerisi secukupnya, semua buah nenas dan kacau. Bila nenas dah nampak layu serta masak boleh dimasukkan semua udang dan terus kacau. Masukkan garam / gula secukup rasa dan biarkan udang masak baru la ditutup api dapur. Jangan masak terlalu lama nanti udang terover masak serta menjadi liat .

Selamat mencuba...

Comments