![]() |
Roti Jala dengan Kari Ayam |
Bahan-bahan untuk membuat roti jala :
✔2 cawan tepung
✔3 cawan air
✔1 cawan susu segar/santan
✔1 sudu teh serbuk kunyit
✔1 sudu besar minyak
✔1 1/2 sudu teh garam
Cara-cara membuat roti jala :
1. Kisar kesemuanya dan tapis.
2. Gunakan acuan roti jala dan masak menggunakan non-stick pan.
Bahan-bahan untuk membuat kari ayam:
Bahan-bahan dikisar halus:
✔20 tangkai lada kering
✔4 biji lada besar merah
✔7 ulas bawang merah
✔4 ulas bawang putih
✔3 cm halia
✔3 cm kunyit hidup @ 2 sudu kecil serbuk kunyit
Bahan-bahan disangai dan dikisar sekali:
✔1 1/2 sb ketumbar
✔1 sb jintan halus
✔3 biji buah keras
Bahan-bahan yang lain:
✔1 ekor ayam potong 12
✔1 labu bwg besar - dimayang
✔2 sb rempah kari daging - dibancuh sedikit air
✔Rempah tumis 4 beradik
✔1 sudu kecil halba
✔1 sudu kecil biji sawi
✔1 cawan santan pekat dan 2 1/2 cawan santan cair
✔2 keping asam gelugor
✔3 tangkai daun kari
✔2 biji ubi kentang
✔1/4 cawan minyak untuk menumis
✔Garam, gula dan serbuk perasa
Cara-cara memasak kari ayam:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan dan pastikan jangan sampai hangit.
2. Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, biji sawi, daun kari, rempah yang dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan ayam dan ubi kentang. Gaulkan ayam dan kentang hingga bergaul rata dengan rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
4. Masukkan garam, gula, serbuk perasa, asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
5. Apabila ayam sudah lembut, masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
6. Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment