RESEPI SAMBAL HITAM PAHANG

Sambal Hitam Pahang

Bahan-bahan untuk asam belimbing buluh:

✔Belimbing buluh
✔Garam

Cara-cara penyediaannya:

Cuci buah belimbing buluh sebersihnya.

1. Masukkan ke dalam kuali.

2. Tak perlu isi air sebab buah belimbing itu akan keluarkan airnya sendiri.

3. Masukkan garam. Masak sehingga buah belimbing tadi betul-betul kering atau kecut dan bertukar menjadi warna kehitaman.

*Asam ini bolehlah disimpan didalam bekas dan boleh digunakan untuk tempoh yang sangat lama.

Bahan-bahan untuk sambal:

✔10biji cili padi
✔Segenggam ikan bilis
✔Beberapa ulas bawang besar
✔Sesudu asam belimbing buluh
✔Minyak
✔Garam secukup rasa
✔Sedikit kunyit

Cara-cara penyediaannya:

1. Basuh dahulu semua bahan sebersihnya.

2. Rendam ikan bilis dalam air seketika (3-5minit).

3. Tumbuk cili padi,bawang besar dan ikan bilis hingga separa lumat.

4. Kemudian masukkan asam belimbing dan tumbuk lagi hingga bahan-bahan tersebut sebati.

5. Panaskan minyak dan masukkan sedikit kunyit.

6. Masukkan bahan yang di tumbuk tadi ke dalam kuali.

7. Tumis hingga garing. Masukkan garam secukup rasa.

Selamat mencuba...

Comments