RESEPI SWEET AND SOUR CHICKEN CHINESE STYLE

Sweet and Sour Chicken Chinese Style

Bahan-bahan:

✔300gm isi ayam dada - dipotong dadu
✔1 biji lada bengala hijau
✔1 batang daun bawang - dipotong 2 inci
✔ 3 ulas bawang putih - dicincang halus
✔1/2 cawan minyak untuk goreng ayam

Bahan-bahan adunan tepung untuk goreng ketulan ayam:

✔4 sudu besar tepung gandum
✔4 sudu besar tepung jagung
✔1 sudu kecil baking powder
✔Sedikit garam dan secubit serbuk lada putih

*Adunkan semua semua, dan masukkan 2 sudu besar air dan jadikan adunan goreng ayam. Ketepikan. Bila ketulan ayam telah peram, masukan ketulan ayam dalam adunan ini untuk digoreng.

Bahan-bahan sos masam manis:

✔2 sudu besar sos tomato
✔4 sudu besar sos cili
✔1 sudu kecil plum sos
✔1/2 sudu kecil jus limau nipis
✔1 sudu kecil sos tiram
✔3 sudu besar air
✔1/2 sudu kecil tepung jagung - dicairkan dengan 1 sudu besar air
✔3 cubit lada putih
✔3 sudu besar minyak

Cara-cara penyediaannya:

1. Bersihkan dan buang kulit dada ayam. Potong daging ayam bentuk dadu ikut saiz yang kehendaki.

2. Peramkan dengan 1 sudu kecil air limau, sedikit garam dan secubit serbuk lada putih. Gaulkan semua peramkan dalam 10-15 minit. Adunkan dalam adunan dan goreng ketulan ayam ini dan ditepikan.

3. Panaskan kuali, masukkan minyak. Bila minyak panas masukkan bawang putih, bila bawang putih mula bertukar warna sedikit masukkan hirisan bawang (bulat) layukan bawang jangan garing.

4. Masukkan lada benggala yang telah potong dadu dan goreng dalam 2-3 minit.

5. Masukkan sos dan bila sos mula didih masukan ayam yang telah goreng dikuti dengan daun bawang.

6. Keluarkan dan hidangkan.

Selamat mencuba...

Comments

Post a Comment