RESEPI TAUHU BAKAR


Tauhu Bakar

Bahan-bahan:

✔2 - 4 keping tauhu pok - saiz besar
✔Sengkuang secukupnya - dihiris halus memanjang
✔Timun secukupnya - dihiris halus memanjang
✔Taugeh secukupnya - dibuang ekor dan celur sekejap dalam air panas dan ditoskan
✔Hirisan cili padi
✔Kacang tanah secukupnya - digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar

Bahan-bahan sos:

✔1 botol petis @ otak udang
✔1 camca besar penuh sos tiram
✔4 camca besar cili kisar
✔2 camca besar kicap pekat
✔5 - 6 biji cili padi merah - ditumbuk halus
✔1/4 cawan jus asam jawa
✔3 camca besar gula melaka - dihiris kecil*
✔1 1/2 cawan air*
✔Gula secukup rasa
✔1 camca besar penuh tepung gandum dan 3 camca besar air - dikacau rata

*Disatukan, dimasak hingga gula larut dan tapis.

Cara-cara penyediaannya:

Untuk sos:

1. Dalam periuk, masukkan petis, sos tiram, cili kisar, cili padi tumbuk , kicap pekat, jus asam jawa dan juga air gula melaka tadi.

2. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Rasa dan jika kurang manis, anda boleh masukkan sedikit gula pasir.

3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum (kacau sebelum dimasukkan ke dalam periuk). Kacau dan masak dengan api kecil hingga pekat.

4. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Biarkan sejuk sebelum digunakan.

Untuk tauhu:

1. Tauhu untuk anda panggang dalam kuali atau jika rajin boleh bakar atas bara api. Balik-balikkan agar kulit tauhu pok garing sekata.

2. Angkat dan ketepikan.

Untuk tauhu bakar:

1. Tauhu pok dipotong kepada 6 bahagian.

2. Taruk dalam pinggan sesuai, taruk taugeh celur, sengkuang dan timun atasnya.

3. Curah sos secukupnya, tabur kacang tanah tumbuk dan sedikit hirisan cili padi, jika suka pedas.

Selamat mencuba...

Comments