![]() |
Resepi Biskut Tart Bunga Teratai |
Bahan-bahan:
✔325g mentega
✔1 cawan icing sugar
✔2 biji kuning telor
✔4 sudu besar kastard
✔3 sudu besar tepung jagung
✔1 cawan susu tepung
✔250gm tepung gandum - boleh di tambah jika adunan lembik
✔1 biji nanas - diparut atau kisar
✔300g gula - dimasak bersama bersama nenas untuk membuat jem
✔Cawan kertas kecil
Cara-cara penyediaannya:
1. Mula - mula pukul mentega dan gula sehingga gebu kemudian masukkan telor satu persatu dan di pukul lagi.
2. Setelah itu masukkan tepung kastrad di kacau lagi kemudian susu tepung di kacau sehingga semua sebati baru la di masukkan tepung gandum.
3. Uli sehingga menjadi doh jangan terlampau lembut dohnya.
4. Canai doh ikut ketebalan yang dikehendaki. Jangan terlalu tebal dan terlalu nipis.
5. Cetak dengan acuan bungai teratai. Letak jem dan masukkan dalam cawan kertas.
6. Setelah siap semuanya, bakar selama 20 atau 25 minit.
✔Cawan kertas kecil
Cara-cara penyediaannya:
1. Mula - mula pukul mentega dan gula sehingga gebu kemudian masukkan telor satu persatu dan di pukul lagi.
2. Setelah itu masukkan tepung kastrad di kacau lagi kemudian susu tepung di kacau sehingga semua sebati baru la di masukkan tepung gandum.
3. Uli sehingga menjadi doh jangan terlampau lembut dohnya.
4. Canai doh ikut ketebalan yang dikehendaki. Jangan terlalu tebal dan terlalu nipis.
5. Cetak dengan acuan bungai teratai. Letak jem dan masukkan dalam cawan kertas.
6. Setelah siap semuanya, bakar selama 20 atau 25 minit.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment