RESEPI BISKUT TEMBIKAI

Resepi Biskut Tembikai

Bahan-bahan:

✔150g gula kastor
✔250g mentega
✔1 biji kuning telur gred C
✔1 sudu besar susu pekat
✔290-320g tepung gandum
✔1 sudu kecil baking powder
✔Secubit garam
✔Sedikit pewarna merah dan hijau
✔2-3 sudu besar bijan hitam
✔Paper cups

Cara-cara penyediaannya:

1. Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. 

2. Bubuh tepung gandum yang sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh.

3. Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. 

4. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.

5. Canai doh hijau setebal 3 mm kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan sebentar di dalam peti sejuk supaya mudah memotongnya.

6. Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar.

7. Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau hingga masak.

Selamat mencuba...

Comments