![]() |
Resepi Tart Blueberry |
Bahan-bahan:
✔250gm butter
✔2 sudu besar gula castor
✔2 sudu besar minyak sapi
✔1 biji kuning telur
✔1 sudu besar tepung kastard
✔1/2 cawan tepung jagung
✔secubit garam
✔3 1/4 cawan tepung gandum
✔Inti blueberry secukupnya
✔1 sudu teh perisa / esen blueberry
✔Pewarna purple
✔2 sudu besar gula castor
✔2 sudu besar minyak sapi
✔1 biji kuning telur
✔1 sudu besar tepung kastard
✔1/2 cawan tepung jagung
✔secubit garam
✔3 1/4 cawan tepung gandum
✔Inti blueberry secukupnya
✔1 sudu teh perisa / esen blueberry
✔Pewarna purple
Bahan-bahan hiasan:
✔1 biji kuning telur
✔1 titik pewarna kuning
✔1 sudu air
*Bancuh ketiga-tiga bahan ni hingga sebati.
Cara-cara penyediaannya:
1. Ayak ke tiga-tiga tepung. Pukul butter dengan gula hingga putih / creamy.
2. Masukkan minyak sapi, kuning telur, garam, esen blueberry dan pewarna purple. Pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga menjadi doh.
4. Perap sebentar supaya doh mesra.
5. Buat picit doh kat acu tart tu, letak inti yg digentel bujur, gulungkan, buang lebihan doh, kemaskan bahagian bawah tart, letak atas tray pembakar dan sapu kuning telur.
6. Buat hingga adunan habis dan bakar la hingga masak dengan suhu 175 - 180C.
7. Angkat dan sejukkan atas rack dulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment