Ikan Siakap Kukus Halia |
Bahan-bahan:
✔1 ekor Ikan Siakap – di bersih dan kelar sedikit
✔2 inci Halia – di hiris halus
✔3 biji Bawang merah – di hiris halus
✔2 ulas Bawang putih – di hiris halus
✔10 biji Cili Padi – dipotong atau di titik
✔Daun ketumbar (dihiris)
✔Daun bawang
✔1/2 btng Lobak merah – di hiris memanjang
✔2-5 Cendawan shitake – di hiris halus
✔1 biji Air limau nipis
✔2 sudu besar Sos Tiram
✔2 sudu besar Kicap Cair
✔1 sudu kecil Gula
✔4 sudu besar Air
Cara-cara penyediaaannya:
Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
✔2 inci Halia – di hiris halus
✔3 biji Bawang merah – di hiris halus
✔2 ulas Bawang putih – di hiris halus
✔10 biji Cili Padi – dipotong atau di titik
✔Daun ketumbar (dihiris)
✔Daun bawang
✔1/2 btng Lobak merah – di hiris memanjang
✔2-5 Cendawan shitake – di hiris halus
✔1 biji Air limau nipis
✔2 sudu besar Sos Tiram
✔2 sudu besar Kicap Cair
✔1 sudu kecil Gula
✔4 sudu besar Air
Cara-cara penyediaaannya:
Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.
Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment