Salmon with Butter and Lemon |
Bahan-bahan:
✔3 keping potongan ikan salmon
✔2-3 ulas bawang putih - di cincang halus atau di tumbuk lumat
✔125 gram mentega
✔1/2 sudu besar thyme
✔Sedikit garam
✔Sedikit lada hitam
✔Satu biji lemon- diperah jusnya
Untuk sos:
✔1 cawan mayonis
✔2 sudu besar jus lemon
✔Beberapa tangkai daun dill - dicincang halus
✔Sedikit garam
✔Sedikit lada hitam
Cara-cara penyediaannya:
1. Panaskan ketuhar kepada 180-190 darjah celcius.
2. Satukan mentega, bawang putih, thyme, garam dan lada hitam. Kacau sehingga sebati. Masukkan perahan jus lemon dan kacau sebati.
3. Kemudian lumurkan bahan-bahan tadi kepada ikan salmon. Susunkan ikan didalam bekas tahan ketuhar dan tuangkan lebihan bahan-bahan perapan tadi.
4. Masukkan ikan ke dalam ketuhar dan masak sehingga ikan itu masak.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment