Som Tam |
Bahan-Bahan:
✔1 biji kecil betik mengkal - warna jingga/merah-oren
✔1 biji mangga muda
✔3 batang kacang panjang - diracik
✔5 helai daun salad
✔2 kuntum bunga kantan - diracik halus
✔8 tangkai cili padi - diracik halus
✔2 tangkai cili merah [racik halus]
✔1 sudu besar udang kering - ditumbuk kasar
✔5 sudu besar kacang tanah goren tanpa minyak - ditumbuk kasar
✔3 labu kecil bawang besar - mayang
✔2 pokok daun ketumbar - mayang
✔2 sudu besar sos ikan
✔gula secukup rasa
✔5 biji limau kasturi - ambil jusnya
Cara-cara penyediaannya:
1. Betik dan mangga dibuangkan kulit dan racik memanjang.
2. Satukan sos ikan, gula dan jus limau nipis. Kacau rata.
3. Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering dan kacang tanah gaul hingga rata.
4. Kiranya kurang masin boleh ditambah garam kerana sos ikan sudah masin.
5. Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan somtam dan makan segera.
✔5 sudu besar kacang tanah goren tanpa minyak - ditumbuk kasar
✔3 labu kecil bawang besar - mayang
✔2 pokok daun ketumbar - mayang
✔2 sudu besar sos ikan
✔gula secukup rasa
✔5 biji limau kasturi - ambil jusnya
Cara-cara penyediaannya:
1. Betik dan mangga dibuangkan kulit dan racik memanjang.
2. Satukan sos ikan, gula dan jus limau nipis. Kacau rata.
3. Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering dan kacang tanah gaul hingga rata.
4. Kiranya kurang masin boleh ditambah garam kerana sos ikan sudah masin.
5. Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan somtam dan makan segera.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment