Sayur Labu Masak Lemak |
Bahan-bahan:
✔1 biji labu sederhana besar
✔1 cekak pucuk manis
✔1 1/2 camca besar udang kering - direndam 10 minit dan ditoskan
✔700 ml santan cair
✔250 ml pati santan
✔1/4 camca teh serbuk kunyit
✔2 batang serai - dititik
✔1 biji bawang besar - dihiris
✔3 ulas bawang putih - diketuk
✔Garam dan secubit gula
Cara-cara enyediaannya:
1. Kupas labu, kerat, asingkan bijinya, potong dadu besar-besar labu tadi. Pucuk manis diasingkan dari tangkainya, cuci dan toskan.
2. Udang kering ditumbuk kasar. Ketepikan.
3. Dalam periuk, masukkan labu, bawang besar, bawang putih, serai dan udang kering. Tuang santan cair dan jerang atas api hingga mendidih.
4. Masukkan serbuk kunyit dan daun pucuk manis, gaul rata dan biar mendidih.
5. Masukkan pati santan dan tambah secubit gula serta garam secukup rasa. Biar mendidih perlahan hingga labu empuk dan pucuk manis lembut.
6. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment