RESEPI BIHUN TOMYAM THAI

Bihun Tomyam Thai

Bahan-Bahan:

✔1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan.

Bahan untuk kuah tomyam:

✔1/2 ekor ayam - dipotong kecil
✔3 sudu makan pes tomyam
✔2 biji bawang besar - dipotong dadu
✔2 batang serai - dititik
✔1 inci lengkuas - dihiris nipis
✔1 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
✔1 batang seleri - dihiris serong
✔2 biji tomato - dipotong dadu
✔5 biji cili api - dititk
✔3 cawan air
✔3 sudu makan nampla (sos ikan)
✔1 sudu teh garam
✔1 biji limau nipis
✔3 helai daun limau purut
✔2 pokok daun sup

Cara-cara penyediaannya:

1. Didihkan 3 cawan air.

2. Masukkan bawang besar,serai dan lengkuas. Biarkan mendidih sebentar.

3. Masukkan ayam dan karot. Biarkan hingga mendidih.

4. Maukkan pes tomyam, nampla, garam dan sedikit serbuk perasa.

5. Masukkan cili api, tomato, batang seleri, jus limau nipis dan daun limau purut. Biarkan sebentar.

6. Akhir sekali masukkan daun sup.Kacau rata dan tutup api.

7. Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tomyam.

Selamat mencuba...

Comments