Kuey Teow Ladna |
Bahan-bahan:
✔2 bungkus kuey teow
✔5 ulas bawang putih - diketuk
✔1 inci halia - dihiris
✔4-5 biji cili padi - dihiris
✔3-4 ekor sotong - potong
✔16-20 ekor udang
✔10 biji fishball - dibelah dadu
✔1 batang fishcake - potong nipis
✔4 sudu besar sos tiram
✔6-8 helai daun limau purut
✔5 biji limau purut (perahan air sahaja)
✔1 batang lobak
✔Sayuran campur (baby corn, bunga kobis)
✔1 biji tomato
✔Sawi
✔Segelas air + 2 sudu besar tepung jagung (larutkan)
✔6-8 cawan air
✔Kicap cair
✔Kicap pekat
✔Minyak
✔Garam
✔Gula
Cara Memasak:
(A) Membuat Kuah:
1) Tumis bawang putih, halia dan cili padi bersama sedikit minyak.
2) Masukkan air dan sos tiram. Biarkan 5 minit di atas api besar.
3) Masukkan fishball dan fiskcake.
4) Masukkan sayur yang keras dan biarkan untuk 5 minit.
5) Masukkan sayur yang lembut (sawi, tomato), sotong dan udang. Api sederhana besar.
6) Biarkan mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
7) Masukkan daun limau purut dan perahan limau.Nak masam lagi tambah limau lagi.
8) Masukkan campuran air tepung jagung sehingga kepekatan kuah memuaskan hati.
(B) Memasak Kueyteow:
1) Gaulkan kueyteow dengan sesudu kicap pekat + 2 sudu kicap cair.
2) Goreng bersama suku cawan minyak untuk 5 minit.
3) Angkat dan hidang bersama kuah.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment