RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK TIGA RASA

Ikan Kembung Masak Tiga Rasa

Bahan-bahan:

✔5 ekor ikan  kembung
✔2 biji bawang putih - dicincang halus
✔5 biji bawang merah - dicincang halus
✔8 biji cili merah - dicincang halus
✔2 biji tomato - dipotong dadu
✔2 kerat nenas - di potong dadu
✔2 sudu cili boh
✔3 sudu sos tiram
✔2 sudu sos ikan
✔Sedikit daun ketumbar
✔1 sudu besar tepung jagung
✔Serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
✔Minyak

Cara-cara penyediaannya:

1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung.

2. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.

3. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan.

4. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.

5. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.

6. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.

7. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

Selamat mencuba...

Comments

Post a Comment