![]() |
Ikan Kembung Masak Tiga Rasa |
Bahan-bahan:
✔5 ekor ikan kembung
✔2 biji bawang putih - dicincang halus
✔5 biji bawang merah - dicincang halus
✔8 biji cili merah - dicincang halus
✔2 biji tomato - dipotong dadu
✔2 kerat nenas - di potong dadu
✔2 sudu cili boh
✔3 sudu sos tiram
✔2 sudu sos ikan
✔Sedikit daun ketumbar
✔1 sudu besar tepung jagung
✔Serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
✔Minyak
Cara-cara penyediaannya:
1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung.
2. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan.
4. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
5. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
6. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
7. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.
Selamat mencuba...
Must try
ReplyDeleteEmm dapnye...
ReplyDelete