Laksa Kuala Perlis |
✔1kg laksa beras - di rebus dan toskan (saya cuma guna laksa kering)
✔1kg ikan kembung - di bersihkan
✔1/2 kg ikan selayang - di bersihkan
✔2 batang bunga kantan - di hiris
✔5 tangkai daun kesum
✔3 keping asam gelugur - saya masukkan 5 keping
✔3 liter air
✔garam secukup rasa
Bahan kisar:
✔250gm bawang besar
✔150gm cili kering - kurangkan jika tak tahan pedas
✔25gm belacan
Bahan hiasan:
✔8 biji telur - di rebus dan dibelah dua
✔20gm cili padi - di potong
✔5 tangkai daun selom di hiris
✔1 biji timun di hiris seperti mancis
Cara memasak:
1. Rebus ikan kembung dan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan.
2. Isi ikan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air. Kemudian kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sama.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.
4. Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.
5. Masukkan laksa ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment