Daging Dendeng |
Bahan-bahan:
✔1/2 kilo daging- di potong nipis, rebus 3/4 masak dan ditumbuk.
✔10 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
✔Kicap pekat
✔Kicap cair
Cara-cara penyediaannya:
1. Gaul semua dgn daging perap 1/2 jam
2. Goreng terpulang nak garing atau tak
3. Lebihan bahan perap untuk kuah.
Bahan-bahan untuk kuah:
✔2-3 biji bawang besar*
✔2 ulas bawang putih*
✔Halia*
✔Cili kering*
✔Kicap pekat
✔Gula
*Semua bahan-bahan dikisar.
Cara-cara penyediaannya:
1. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. Masuk kicap, gula dan lebihan bahan perap..
2. Tambah ssedikit air rebusan daging.
3. Agak-agak kering masukkan daging yang digoreng tadi.
4. Tutup api dan gaul sebati.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment