RESEPI DAGING DENDENG

Daging Dendeng

Bahan-bahan:

✔1/2 kilo daging- di potong nipis, rebus 3/4 masak dan ditumbuk.
✔10 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
✔Kicap pekat
✔Kicap cair

Cara-cara penyediaannya:

1. Gaul semua dgn daging perap 1/2 jam
2. Goreng terpulang nak garing atau tak
3. Lebihan bahan perap untuk kuah.

Bahan-bahan untuk kuah:

✔2-3 biji bawang besar*
✔2 ulas bawang putih*
✔Halia*
✔Cili kering*
✔Kicap pekat
✔Gula

*Semua bahan-bahan dikisar.

Cara-cara penyediaannya:

1. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. Masuk kicap, gula dan lebihan bahan perap..

2. Tambah ssedikit air rebusan daging.

3. Agak-agak kering  masukkan daging yang digoreng tadi.

4. Tutup api dan gaul sebati.

Selamat mencuba...

Comments