![]() |
Ikan Merah Stim Berkuah Tomyam Putih |
Bahan-bahan:
✔3 keping besar ikan merah
✔5 batang serai - di ketuk
✔1 biji bawang holland- di potong kasar
✔5 ulas bawang putih - di cincang halus
✔3 keping hirisan lengkuas
✔1 inci halia - dihiris nipis
✔5 helai daun limau - dikoyak-koyakkan
✔9 biji cili api - diketuk
✔Sebiji tomato - di potong wedges
✔Sedikit hirisan daun ketumbar
Bahan-bahan perasa kuah:
✔7 biji limau kasturi - diperah & diambil airnya (kalau suka lebih masam boleh lebihkan)
✔2 sudu besar sos ikan
✔4 sudu besar susu cair
✔Air 2 cawan
✔Garam & gula & aji secukup rasa..
Cara-cara penyediaannya
1. Satukan semua bahan-bahan perasa kuah dalam mangkuk..
2. Kacau sebati dan rasa. Bila dah sesuai rasa boleh start kukus..
3. Sediakan kukusan.
3. Sediakan kukusan.
4. Masukkan kesemua bahan-bahan utama berserta bahan2 perasa kuah dalam bekas kukusan..
5. Kukus selama 20 -30minit.
6. Sedia dihidang
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment