RESEPI KERABU PERUT

Kerabu Perut

Bahan A:

✔500 gram perut lembu
✔Ikan kembong seekor
✔Lada hitam/lada sulah - lada hitam dlm 1 sudu kecil
✔Bawang merah besar(bawang India) 1 labu

Bahan B:

✔Bawang merah besar 1 labu di mayang
✔Cili merah dimayang
✔Kelapa parut untuk dibuat kerisik
✔1 biji tomato di potong dadu
✔Asam limau nipis/limau kasturi
✔Garam
✔Gula
✔Santan
✔Kacang panjang/seikat dan dimayang halus-halus

Cara-cara penyediaannya:

1. Mula-mula sekali hiris perut lembu itu memanjang kemudian direbus sehingga empuk dan toskan.

2. Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau  nak cepat rebuskan saja dengan sedikit air).

3. Sediakan kerisik goreng lebih kurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang.

4. Tumbuk kelapa hingga nampak keluar minyak.

5. Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A.

6. Kemudian masukkan isi ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.

7. Bila dah siap 4 peringkat tadi campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar.

8. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi masin, manis dan masam.

Selamat mencuba...

Comments