Sup Kentang dengan Telur |
Bahan-bahan:
✔3 biji kentang, kupas dan potong 8 setiap biji, rendam
✔4 - 5 biji telur gred B
✔1 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
✔60 gram fucuk @ tauhu kering potong kecik dan rendam hingga lembut
✔1 kiub ayam
✔4 biji bawang merah, hiris halus
✔3 ulas bawang putih, hiris halus
✔Air secukupnya
✔Garam secukup rasa
✔Lada hitam kisar secukupnya
✔Hirisan daun bawang untuk hiasan
✔Bawang goreng untuk hiasa
✔Lada hitam kisar (extra)
Cara-cara penyediaannya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan kentang (toskan) dan kacau rata. Tuang air secukupnya hingga kentang tenggelam, masukkan kiub ayam (jika guna). Masak hingga kentang 1/2 empuk.
2. Pecahkan telur satu persatu dalam periuk, tapi pastikan ia tidak bertindih antara satu sama lain. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras. Kacau berhati2. Masukkan fucuk (toskan) dan juga soo hoon (toskan). Tambah garam secukup rasa dan juga lada hitam.
3. Masak dengan api sederhana hingga fucuk lembut. Rasa dan tambah garam jika perlu. Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
✔3 biji kentang, kupas dan potong 8 setiap biji, rendam
✔4 - 5 biji telur gred B
✔1 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
✔60 gram fucuk @ tauhu kering potong kecik dan rendam hingga lembut
✔1 kiub ayam
✔4 biji bawang merah, hiris halus
✔3 ulas bawang putih, hiris halus
✔Air secukupnya
✔Garam secukup rasa
✔Lada hitam kisar secukupnya
✔Hirisan daun bawang untuk hiasan
✔Bawang goreng untuk hiasa
✔Lada hitam kisar (extra)
Cara-cara penyediaannya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah, bawang putih hingga harum, masukkan kentang (toskan) dan kacau rata. Tuang air secukupnya hingga kentang tenggelam, masukkan kiub ayam (jika guna). Masak hingga kentang 1/2 empuk.
2. Pecahkan telur satu persatu dalam periuk, tapi pastikan ia tidak bertindih antara satu sama lain. Masak dengan api kecil hingga telur mengeras. Kacau berhati2. Masukkan fucuk (toskan) dan juga soo hoon (toskan). Tambah garam secukup rasa dan juga lada hitam.
3. Masak dengan api sederhana hingga fucuk lembut. Rasa dan tambah garam jika perlu. Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
Selamat mencuba...
resepi sup sedap ni, mohon share ye :)
ReplyDelete