RESEPI SUP TULANG MERAH

Sup Tulang Merah

Bahan-bahan:

✔1kg daging/tulang (kambing/lembu)
✔1 tin kecil tomato puri
✔1-2 biji buah tomato
✔2 sb rempah sup merah (kalau x de, rempah kari daging pun boleh)
✔3 sb gula (blh ditambah ikut rasa masing2)
✔3 sb chilli sos (blh ditambah)
✔1-2 btg serai (dititik dlm rebusan tulang tadi)
✔Air secukupnya
✔sedikit garam
✔sedikit minyak (untuk menumis)

Bahan kisar:

10 tangkai cili kering (nak pedas blh lebihkan)
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia
1" lengkuas (optional)

Cara-cara penyediaannya:

1. Tulang kambing digaul dgn tepung terlebih dulu (utk hilang bau hamisnya) dan dicuci. (Kalau lembu x perlu digaul dgn tepung).

2. Rebus tulang tersebut dengan titikkan serai (2 btg), bawang putih (2 ulas) & halia (1").

3. Didihkan sehingga masak.

4. Sementara itu, tumis bahan yg telah diblender dgn sedikit minyak, masukan tomato puri, rempah kari dan tumis hingga garing.

5. Letak chili sos & gula lalu dimasukan air diikuti dgn garam.

6. Bila dah agak nak mendidih masukkan buah tomato dan biar sehingga betul-betul mendidih dan agak pekat. (Bagi yg suka blh juga letak carrot/kentang).

7. Setelah masak boleh dihidangkan dan taburkan bawang goreng & daun sup. Sedap dimakan panas-panas.

Selamat mencuba...

Comments