Bihun Siam Cili Padi |
Bahan-bahan:
✔300gm bihun - direndam lebih kurang 1/2 - 1 jam
✔2 labu bawang besar - dikisar
✔4 ulas bawang putih - dikisar
✔15 batang cili padi - dikisar
✔3 sudu makan udang kering (rendam sebentar) - dikisar
✔15 ekor udang sederhana besar - dibuang misai dan ekornya yang tajam cuci bersih dan toskan
✔2 pohon sawi - dipotong
✔1 batang lobak merah - dihiris
✔1 sudu makan serbuk ayam pasti sedap knorr
✔3 sudu makan sos tiram
✔1 sudu makan gula
✔Garam
✔1- 1 1/2 cawan air
✔Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara penyediaannya:
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar bawang, cili padi, udang kering hingga agak garing dan berbau wangi, masukkan air, bahan-baahan perasa, biarkan mendidih sebentar
2. Bila dah mendidih masukkan lobak merah serta batang sawi, masukkan bihun dan balikkan hingga rata, rasakan kesesuaian rasa garam kalau kurang tambah, masukkan sawi, balik-balikkan hingga bihun agak kering dan boleh matikan api.
3. Hidangkan dengan hiaskan bersama bawang goreng dan daun bawang/sup hiris dan tomato hiris.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment