RESEPI BIHUN TOMYAM

Bihun Tomyam

Bahan-bahan:

✔1/2 bungkus bihun - dicelur hingga lembut dan disejatkan.

Bahan-bahan kuah tomyam:

✔Beberapa ekor udang
✔3 sudu makan pes tomyam
✔2 biji bawang besar - dipotong dadu
✔2 batang serai - dititik
✔1 inci lengkuas - dihiris nipis
✔1 biji karot - dipotong 1 inci dan dibelah dua
✔1 batang seleri - dihiris serong
✔2 biji tomato - dipotong dadu
✔Bunga kobis - dipotong kecil
✔5 biji cili api - dititik
✔3 cawan air
✔3 sudu makan nampla (sos ikan)
✔1 sudu teh garam
✔1 biji limau nipis
✔3 helai daun limau purut
✔2 pokok daun sup/daun ketumbar
✔Cendawan
✔Baby corn

Cara-cara penyediaannya:

1. Didihkan 3 cawan air.

2. Masukkan bawang besar,serai dan lengkuas. Biarkan mendidih sebentar.

3. Masukkan ayam dan karot. Biarkan hingga mendidih.

4. Maukkan pes tomyam, nampla, garam dan sedikit serbuk perasa.

5. Masukkan cili api, tomato, batang seleri, cendawan jus limau nipis dan daun limau purut. Biarkan sebentar.

6. Akhir sekali masukkan daun sup/ketumbar. Kacau rata dan tutup api.

7. Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tomyam.

8. Siap dihidang.

Selamat mencuba...

Comments