RESEPI BOTOK-BOTOK

Botok-botok

Bahan-bahan:

✔3 ketul ikan tenggiri
✔1/2 peket serbuk rempah kari
✔2 biji bawang merah - dikisar
✔2 ulas bawang putih - dikisar
✔2sm halia - dikisar
✔2 sudu makan kerisik
✔100ml santan
✔1 helai daun betik
✔1 helai daun bebuas
✔Garam secukup rasa
✔Daun pisang secukupnya - untuk membungkus

Cara-cara penyediaannya:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya.

2. Masukkan rempah kari dan biarkan sehingga garing.

3. Masukkan santan dan perasakan dengan garam secukupnya.

4. Biarkan masak sehingga pekat kemudian tutup apinya.

5. Ambil daun pisang, susun setengah daun dan letakkan kuah kari.

6. Letakkan ikan di atasnya kemudian letakkan semula kuah kari dan lebihan daun-daunan.

7. Bungkus kemas dan pin.

8. Kukus sehingga masak dan angkat.

Selamat mencuba...

Comments