RESEPI DAGING KERUTUP TERENGGANU

Daging Kerutup Terengganu

Bahan-Bahan:

✔1kg daging - dihiris dalam ketulan besar dan nipis
✔5 sudu besar rempah kerutub
✔1 senduk cili giling
✔3 cawan santan pekat
✔2 sudu besar kerisik
✔Sedikit gula melaka
✔Garam secukup rasa
✔2 senduk minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk kisar halus:

✔2 biji bawang besar
✔8 biji bawang merah
✔6 ulas bawang putih
✔2 inci halia

Bahan-bahan untuk rempah tumis:

✔2 batang kayu manis
✔3 kuntum bunga lawang

Cara-cara penyediaannya:

1. Bancuh rempah kerutub dengan sedikit air dan gaulkan bersama daging untuk diperap seketika.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar dan cili giling sehingga harum dan pecah minyak.

3. Masukkan daging dan rempah kerutub yang diperap tadi.Tambahkan sedikit air, tutup dan masak di atas api perlahan supaya tidak hangus.

4. Masak sehingga daging lembut, anggaran dalam 1 jam lebih.

5. Masukkan santan pekat, kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat dan pecah minyak.

6. Angkat dan boleh dihidangkan bersama pulut atau nasi minyak.

*Kuah kerutub sepatutnya dihidangkan pekat dan pecah minyaknya.

Selamat mencuba...

Comments