RESEPI KEREPEK GUNTING IKAN BILIS

Kerepek Gunting Ikan Bilis

Bahan-bahan:

✔700gm tepung gandum
✔20 tangkai lada kering
✔2 labu bawang besar
✔1 gengam ikan bilis
✔2 sudu kecil jintan halus
✔1 sudu kecil jintan kasar
✔1/4 cwn minyak masak
✔2 sudu besar majerin
✔200ml santan
✔Garam secukup rasa
✔Sedikit serbuk kunyit
✔Daun kari - dihiris

Cara-cara penyediaannya:

1. Kisar halus semua bahan kasar. Kisar guna santan yang 200ml tu. Gaul ramas tepung dengan majerin, tuang minyak panas dan gaul sebati.

2. Uli tepung dengan semua bahan kisar dan perasakan dengan garam. Uli hingga menjadi doh.

3. Buat bebola kecil dan leperkan. Kemudian potong panjang-panjang.

4. Goreng dlm minyak panas guna api sederhana. Sambil tabur lg daun kari untuk bau yang lebih sedap. Sudah nampak garing angkat, dah sejuk boleh simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba...

Comments