RESEPI MARUKU KACANG PEAS

Maruku Kacang Peas

Bahan-bahan:

✔2 cawan tepung pulut
✔1 cawan tepung kacang peas
✔1 biji telur
✔100 ml santan kotak
✔1 sudu kecil garam
✔2 sudu besar gula
✔3 sudu besar marjerin - dicairkan
✔1 1/2 cawan air suam

1. Campur dulu 1 cawan air dgn gula dan garam larutkan santan marjerin telur sekali, kacau sebati baru dituang kedalam adunan tepung.

2. Tepung pulut dan tepung kacang peas gaul sebati uli seperti buat buah melaka, kalau keras lagi baru masukkan baki air 1/2 cawan lagi dan uli lagi sehingga sebati.

3. Panaskan minyak dan masukkan doh kedalam acuan maruku dan terus tekan ke dalam kuali yang telah panas.

4. Gorengkan dengan penuh hingga kekuningan. Setelah muruku hampir garing, taburkan daun kari dan goreng hingga muruku betul-betul masak dan garing.

5. Angkat dan toskan bekas yang telah dialas kitchen towel.

6. Biarkan sejuk sebentar dan simpan ke dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba...

Comments