RESEPI PAIS TEMPOYAK IKAN PATIN

Pais Tempoyak Ikan Patin

Bahan-bahan:

✔Seekor ikan patin - dikerat 3 bahagian
✔1 inci kunyit hidup
✔2 helai daun kunyit
✔10 tangkai cili padi
✔4-5 sudu tempoyak
✔Sedikit garam dan gula
✔Foil aluminium - untuk membungkus

Cara-cara penyediaannya:

1. Tumbuk cili dan kunyit hidup hingga lumat. Daun kunyit dihiris halus.

2. Gaul kan kesemua bahan ke dalam tempoyak. Masukkan juga garam dan gula. Sediakan foil, letakkan separuh dari bahan ke atas foil aluminium/daun pisang.

3. Kemudian letak ikan di atas bahan tersebut.

4. Letak juga tempoyak di atas ikan. Bungkus foil dengan kemas dan bakar di dalam oven lebih kurang 45 minit - 1 jam ataupun hingga ikan masak dan naik bau.

5. Angkat dan sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba...

Comments