Pie Tee |
Bahan-bahan:
✔100g tepung gandum
✔110g tepung beras
✔50g tepung jagung
✔1/2 sudu teh garam
✔2 biji telur
✔ 350ml air
✔Acuan pie tee
Cara-cara penyediaannya:
1. Pukul telur dalam mangkuk besar.
2. Masuk semua tepung dan garam ke dalam telur tadi sikit demi sikit, gaul sampai rata.
3. Tuang air sikit demi sikit dalam adunan sampai sebati.
4. Restkan adunan selama sejam.
5. Panaskan minyak dalam 3/4 atau 1/2 periuk.
6. Rendam acuan pai tee dalam minyak yang dah dipanaskan tadi.
7. Celup acuan panas ke dalam tepung dan terus deep fried sampai shell meregang sendiri dari acuan.
8. Tos minyak atas tisu
9. Sejukkan shell sebelum tutup padat dalam tupperware.
10. Siap dihidangkan.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment