![]() |
Udang Kam Heong |
Bahan-bahan:
✔500 gram ekor udang segar saiz besar
✔4 ulas bawang putih - dicincang
✔2 biji bawang besar - dipotong dadu
✔1/2 inci halia - dihiris nipis
✔4 biji cili padi - dipotong kecil
✔2 biji cili besar merah - dipotong
✔2 sudu besar udang kering - dicincang kecil
✔1 sudu rempah kari daging - dibancuh dengan sedikit air
✔2 sudu besar sos tiram
✔5 helai daun kari
✔Gula dan garam
✔Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara penyediaannya:
1.Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama bawang besar dan halia , cili padi dan cili besar.
2.Apabila naik bau wangi , masukkan udang kering dan goreng seketika.
3.Kemudian , masukkan pes kari dan sos tiram , udang kering dan daun kari , perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa.
4.Goreng sehingga udang masak dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment