RESEPI KAILAN IKAN MASIN

Kailan Ikan Masin

Bahan-bahan:

✔1 cekak sayur kailan
✔1 camca besar penuh isi ikan tenggiri masin - dipotong kecil
✔1 biji bawang besar - dihiris
✔2 ulas bawang putih - dicincang halus
✔1 biji cili merah - dihiris
✔2 camca besar sos tiram
✔1/2 cawan air
✔Sos ikan secukup rasa

Cara-cara penyediaannya:

1. Cuci sayur kailan, kemudian rendam dalam air yang dicampur 1 camca besar garam selama 10 minit.

2. Toskan, asingkan batang dan daunnya. Potong daun sayur kailan dan ketepikan. Batang sayur kailan diketuk-ketuk sedikit dengan pisau, kemudian hiris. Ketepikan.

3. Panaskan 2 camca besar minyak masak. Goreng ikan masin tenggiri hingga harum dan keemasan, guna api kecil.

4. Tolak ke tepi kuali. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah. Kacau rata dengan ikan masin tadi dan masak hingga bawang layu.

5. Tambah sos tiram, kacau dan tuang air. Masukkan batang sayur kailan dan masak hingga empuk.

6. Masukkan pula daunnya, besarkan api, kacau dan masak hingga lembut. Rasa dan jika perlu baru masukkan sedikit sos ikan atau secukup rasa.

7. Gaul rata dan boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi putih dan lauk-lauk lain.

Selamat mencuba...




Comments