RESEPI LADA JERUK

Lada Jeruk

Bahan-bahan:

✔80 - 100 gram cili hijau segar - dicuci dan ditoskan
✔230 ml cuka makan
✔3 -4 camca besar gula
✔1/2 camca teh garam

Cara-cara penyediaannya:

1. Cili hijau dipotong tapi jangan halus sangat biar kasar sedikit, kemudian celur dalam air mendidih selama 20 saat. Tosakan dan biar sejuk.

2. Sediakan botol, yang mana terlebih dahulu dicuci bersih dan rebus dalam air panas selama 5 minit, toskan hingga betul-betul kering. Isikan botol tadi dengan cili, biar padat. Tekan sedikit. Ketepikan.

3. Bancuh cuka makan dengan gula dan garam, kacau rata hingga semua larut. Tapis dan tuang ke dalam botol berisi cili hijau tadi hingga penuh, kalau tak cukup tambah sedikit cuka lagi. Tutup dan biar di tempat teduh.

4. Lepas 4 - 5 jam boleh nikmati cili jeruk yang sesuai dimakan dengan semua jenis mi dan makanan pilihan anda. Pastikan sudu yang diguna untuk mencedok cili, kering dan bersih.

Selamat mencuba...

Comments