RESEPI PAU GEBU

Pau Gebu

Bahan-bahan A:

✔225g tepung pau
✔1/2 sudu besar susu/creamer pekat manis
✔2 1/2 sudu kecil yis kering
✔130 ml air

Bahan-bahan B:

✔150g tepung pau
✔75g gula halus
✔1 sudu besar double action baking powder
✔1/2 sudu kecil bread softener
✔20g shortening

Bahan-bahan C:

✔50ml air
✔1/4 sudu kecil soda bikarbonat
✔1/4 sudu kecil garam halus

*larutkan dalam 1 bekas/cawan

Cara-cara penyediaannya:

1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli sampai licin dan menjadi doh dalam 10 - 15 minit. Kalau rasa tak cukup air, cukup basah2 kan tangan kemudian uli lagi. Jika guna mesin pengadun, uli selama 10 minit sampai tak melekat di tepi mangkuk. Perap doh selama 30 minit (tutup dengan plastik cling).

2. Tumbuk sikit doh yang sudah mengembang untuk keluarkan angin. Masukkan bahan2 B dan C. Uli lagi selama 10 - 15 minit sampai tepung menjadi halus dan tak melekat. Perap selama 30 minit lagi.

3. Ambil sedikit doh dan bulat2 kan hingga habis. Saya timbang dalam 30 - 33g untuk setiap biji.

4. Leperkan doh dan masukkan inti lalu tutup semula dan alas dengan kertas atau cawan 'cupcakes'.

5. Biarkan selama lebih kurang 10 - 15 minit sebelum dikukus.

6. Kukus selama 10 minit. Boleh dimakan terus atau bila sejuk masukkan ke dalam bekas plastik yang sesuai untuk sejukbeku.

Selamat mencuba...

Comments