Siput Buluh @ Pepahat Masak Kam Heong |
Bahan-bahan:
✔400g pepahat dibersihkan
✔2 camb udang kering
✔5 ulas bawang merah dimayang halus
✔3 ulas bawang putih dicincang
✔10 biji cili padi dihiris
✔1 camb serbuk kari (bancuh dgn sedikit air)
✔2 camb sos soya hitam
✔2 camb sos soya biasa
✔2 camb sos tiram
✔8 helai daun kari
✔Garam, gula & serbuk perisa
Cara-cara penyediaannya:
1. Udang kering direndam didalam air lebih kurang 15 minit kemudian toskan dan ditumbuk kasar.
2. Tumis udang kering sehingga wangi. Masukkan bawang merah dan bawang putih.
3. Goreng selama beberapa minit kemudian masukkan serbuk kari dan biarkan agak garing baru masukkan pepahat, sos tiram dan sos soya.
4. Kacau rata. Masukkan daun kari dan cili padi. Goreng lagi beberapa minit.
5. Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment