![]() |
Asam Pedas Ikan Kembung |
Bahan-bahan:
✔5 ekor ikan kembung
✔25 tangkai cili kering
✔15 tangkai cili padi
✔1 biji bawang besar @ 8 biji bawang merah
✔5 ulas bawang putih
✔2 cm halia
✔2 cm kunyit hidup
✔2 batang serai
✔Sengenggam udang kering - direndam dan ditoskan
✔7 batang bendi
✔Secekak daun kesum
✔2 biji tomato
✔segenggam asam jawa
✔1 liter air
✔garam secukup rasa
✔gula secukup rasa
Cara-cara penyediaannya:
1. Kisar cili kering, cili api, bawang besar @ bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, dan udang kering dengan sedikit air. Ketepikan.
2. Tumis bahan yang telah di blend tadi hingga garing.
3. Masukkan ikan kembung yang telah dipotong dan dibersihkan terlebih dahulu. Kacau seketika.
4. Ramas asam jawa dengan semangkuk air hingga menjadi pes. Curah kedalam periuk tadi.
5. Masukan air yang selebihnya, kacau rata.
6. Bila hampir empuk, msaukkan daun kesum dan bendi dan tomato. Kacau lagi.
7. Perasakan dengan garam dan gula. Rasa apa yang kurang dan tambah apa yang patut.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment