Rendang Sotong Sumbat Telur |
Bahan-bahan:
✔4 ekor sotong arus bersaiz sederhana besar
✔2 helai daun limau purtu
✔400 ml santan pekat
✔2 sudu kecil kerisik
✔4 sudu makan minyak masak
✔3 keping asam keping
✔Garam dan gula secuup rasa
Bahan-bahan kisar sebagai pes rempah:
✔2 inci lengkuas
✔2 inci halia
✔2 batang serai - hiris nipis
✔10 tangkai cili kering rebus
✔5 biji cili padi
✔5 ulas bawang merah
✔2 ulas bawang putih
✔1 sudu kecil serbuk ketumbar
✔1 sudu kecil serbuk jintan manis
✔1 sudu kecil serbuk jintan putih
Cara-cara penyediaannya:
1. Kisar bahan kisar sehingga sebati.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih. Masak sehingga cili masak dan garing.
3. Masukkan santan dan kerisik serta daun limau purut. Masak seketika.
4. Masukkan sotong dan balik balik kan sotong, Untuk sotong sederhana lebih kurang 8 minit untuk masak.
5. Bila sotong masak, angkat sotong keluar dari kuali. Kemudian sambung masak dan pekatkan kuah rendang. Ini kerana air sotong tadi keluar dan kuah jd agak berair. Masak kuah sehingga pekat dan pecah minyak macam rendang yang biasa kita buat tu.
6. Bila dah kering boleh la tutup api dan masukkan balik sotong tadi. Siap.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment