![]() |
Kuey Teow Ladna Thai |
Bahan-bahan:
✔1 bungkus kuey teow
✔Sotong
✔Udang
✔Cendawan Butang
✔4 helai daun limau purut
✔2 sudu besar tepung jagung - dibancuh bersama sedikit air sehingga sebati
✔4 ulas bawang putih - dicincang halus
✔1 batang carrot
✔Sedikit baby corn
✔5 biji cili padi
✔Sedikit bunga kobis
✔Sedikit sawi
✔1 sudu besar taucu
✔1 sudu besar sos tiram
✔1 sudu besar sos ikan
✔Sedikit kicap
✔Ayam dan daging - direbus untuk dapatkan airnya
Bahan-bahan hiasan:
✔Cili hidup merah dan hijau
✔Limau kasturi
✔Daun sup
✔Daun Bawang
Cara-cara penyediaannya:
1. Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati. Perapkan selama 10 minit.
2. Panaskan kuali/frying pan dan goreng tanpa minyak.
3. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau. masukkan daun limau purut.
5. Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi.
6. Masukkan sos tiram, taucu dan sos ikan.
7. Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi
8. Bila dah mendidih, masukkan bunga kobis, jagung dan tepung jagung.
9. Perahkan sedikit limau kasturi
10. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan sawi. Masukkan garam kalau tak cukup masin lagi.
11. Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih. Angkat. Jangan terlalu lama, nanti sotong dan udang kecut. Curahkan kuah ke atas kuey teow tadi.
Selamat mencuba...
Minta utk print resepi ni boleh ya?
ReplyDelete