RESEPI SUP CENDAWAN DAN TELUR

Sup Cendawan dan Telur

Bahan-bahan:

✔15 - 20 biji telur puyuh - direbus dan dikupas kulitnya, dicuci dan ditoskan
✔150 gram cendawan
✔1 kiub ayam maggi
✔1 batang leek - dikerat pendek dan rendam
✔1/2 cekak soohoon - dikerat pendek dan direndam
✔Air secukupnya
✔Serbuk lada hitam secukupnya
✔Hirisan daun bawang untuk hiasa
✔Bawang goreng untuk hiasa

Bahan-bahan dihiris halus:

✔4 biji bawang merah
✔2 ulas bawang putih
✔1/2 inci halia muda

Cara-cara penyediaannya:

1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan hiris hingga harum, tuang air secukupnya anggaran 4 cawan.

2. Kacau dan bila mendidih, masukkan telur puyuh, kiub pati ayam dan leek ditoskan. Masak sekejap.
Masukkan soo hoon, tambah serbuk lada hitam dan juga garam secukup rasa.

3. Kacau dan bila mendidih, masukkan cendawan. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.

4. Tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama nasi, ikan goreng dan sambal belacan.

Selamat mencuba...

Comments