![]() |
Ikan Bakar Portugis |
Bahan-bahan:
✔1 ekor ikan siakap - dikelar
✔5 helai daun limau purut - dihiris halus
✔3 sudu besar minyak bawang putih
✔1 sudu kecil penuh garam
✔1 sudu besar penuh gula
✔Aluminium foil/daun pisang
Bahan-bahan ditumis:
✔3 sudu besar cili kering kisar
✔2 biji buah keras
✔6 biji bawang merah
✔2 ulas bawang putih
✔2 batang serai
✔2 hiris lengkuas
✔Garam
✔Gula
* kisar semua bhn2 tumis diatas dan masak semua bahan2 tumis seperti memasak sambal..masak hingga pecah minyak.. Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
Cara cara penyediaannya:
1. Untuk minyak bawang putih, ambil 6 ulas bawang putih, tumbuk dengan kulit kulitnya. Panaskan 1/2 cawan minyak, tumis bawang putih tadi hingga garing. Angkat dgn minyak semua sekali. Sejukkan.
2. Ikan dibersihkan dan di toskan. Letak ikan atas foil, lumur dengan campuran bahan tumis tadi. Jika suka, boleh diletakkan daun pisang di atas foil bagi menambah wangi.
3. Tuang minyak bawang putih dan tabur daun limau. Tutup dan bungkus ikan dengan foil dan bakar sehingga ikan masak.
4. Apabila ikan masak, buka sedikit foil dan terus membakarnya dengan foil terbuka sehingga garing yang disukai. Boleh dihidangkan, kalau suka perah laa sedikit limau kasturi diatas ikan.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment